قهوه سبز

 

 

قهوه سبز چیست؟

 

قهوه سبز در حقیقت همان دانه خام قهوه است که تفت داده نشده و از غلاف میوه دولپه قهوه استخراج گردیده است. قرص‌های مکمل و یا نوشیدنی‌های قهوه سبز، از دانه خام قهوه  تهیه می‌شوند. این قهوه ها بر اساس نژاد گیاهی عربیکا و ربوستا ، تعداد کروموزم ها از 22 تا 44 ، مواد معدنی و آلی موجود در خاک ، و منابع تغذیه ای (کودها) که توسط کشاورزان به گیاه داده می شود ، خواص گیاهی متفاوتی از خود نشان می دهند .

 

قهوه سبز به نسبت قهوه قهوه تفت داده شده دارای کافئین بیشتری می باشد . این قهوه به نسبت قهوه هایی با تفت روشن دارای 20% کافئین مضاعف و نسبت به قهوه اسپرسو بالغ بر 90% کافئین بیشتر دارند . درنتیجه عوارض ناشی از کافئین در آن بسیار مشهود است ضمناٌ دارای مقادیر فراوانی کلروژنیک اسید می‌باشد.

کلروژنیک اسید چیست؟

 

کلروژنیک اسید نوعی کافئیک اسید است که در انواع قهوه یافت می‌شود. 800-500 میلی‌گرم کلروژنیک اسید در هر لیتر قهوه معمولی یافت می‌شود و میزان کلروژنیک اسید موجود در قهوه سبز به مراتب بیشتر از این مقدار است. کلروژنیک اسید همچنین در میوه‌هایی چون: سیب، گلابی، بادمجان، گوجه فرنگی، بلوبری، توت فرنگی، سیب زمینی و گیاه بامبو یافت می‌شود. کلروژنیک اسید به عنوان یک آنتی اکسیدان در سیستم عصبی فعالیت می‌کند و عوامل ایجاد کننده التهاب در سیستم عصبی را سرکوب می‌نماید و به عنوان یک ملین در افراد مبتلا به یبوست کاربرد دارد.

 

اسید کلروژنیک

قهوه سبز علیه سنگ کیسه صفرا

 

برای پیشگیری و درمان سنگ‌های کیسه صفرا گیاهان صفرا آور کاربرد دارند. گیاهان صفراآور به گیاهان دارویی اطلاق می‌شود که جریان صفرا را از کیسه صفرا به سمت روده افزایش می‌دهند. کلروژنیک اسید موجود در قهوه سبز یک صفراآور است که از تجمع صفرا در کیسه صفرا جلوگیری می‌کند و مانع از تشکیل سنگ‌های صفراوی می‌شود. از منابع اصلی این ماده شیمیایی، قهوه و بالاخص قهوه سبز است.

 

دانه‌های قهوه سبز متشکل از 6-7 درصد کلروژنیک اسید هستند و قهوه رسیده مقدار کمتری از آن دارد و درحقیقت کلروژنیک اسید موجود در آن به مواد دیگری تبدیل شده‌اند. مصرف روزانه قهوه سبز ریسک ابتلا به بیماری‌های کیسه صفرا، سیروز کبدی و سرطان کبد را کاهش می‌دهد. این مسئله به خاطر اثرات آنتی اکسیدانی قهوه سبز می‌باشد. همچنین وجود کلروژنیک اسید در قهوه سبز از دیگر علل ضد سرطانی بودن این گیاه است.

قهوه سبز بر ضد فشار خون

 

کافئین اثر افزایش دهنده فشارخون دارد و با مصرف قهوه معمولی انرژی در دسترس بدن افزایش می‌یابد. در نتیجه فشارخون، ضربان قلب و فعالیت سیتسم قلبی عروقی شما افزایش می‌یابد. اما اثر کاهش کلروژنیک اسید بر فشار خون ثابت نشده است . در نتیجه نوشیدن قهوه سبز برای دارندگان فشار خون توصیه نمی شود .

قهوه سبز برای دیابت بهتر از قهوه معمولی

 

در مجموع قهوه  جذب گلوکز غذا توسط روده‌ها را کاهش می‌دهد و نیز جذب گلوکز موجود در خون توسط ماهیچه‌ها را افزایش می‌دهد. این ار بدلیل وجود اسید آمینه ال کارنیتین می باشد . البته کلروژنیک اسید با کاهش مقاومت سلول‌ها به انسولین منجر به افزایش جوابدهی سلول‌ها به فرمان انسولین می‌شود و با مهار تولید گلوکز در بدن اثرات ضددیابتی خود را اعمال می‌کند.

قهوه معمولی برای لاغری مناسب‌تر از قهوه سبز

 

علت اصلی اثرات کاهش وزن توسط قهوه افزایش متابولیسم و سوخت و ساز در بدن می‌ باشد . اما در قهوه سبز بدلیل حرارت ندیدن قهوه ، خاصیت اثربخشی مضاعفی را از خود نشان می دهد .

 

مزیت قهوه پندار در این خصوص وجود پروانه های بهداشتی لازم از معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران می باشد . زیرا قسمت اعظم آلودگی های قهوه پس از حرارت دیدن از بین می رود . وجود آلودگی ، عدم شرایط بهداشتی کشورهای مبدا ، وجود اکراتوسین با قابلیت سرطان زایی بسیار بالا بر روی قهوه این مهم را یادآوری می نماید :” استفاده از محصولات مورد تائید وزارت بهداشت ، ضامن سلامتی مردم عزیز می باشد.” لذا خواهشمند است از نوشیدن محصولات بدون مجوز بهداشت و بسته بندی های فله ، اکیدا خودداری نمائید .

راز لاغری بوسیله مکمل‌های قهوه سبز

 

بسیاری از محصولاتی که به عنوان مکمل قهوه سبز خالص و به صورت قرص به فروش می‌رسند، از مواد دیگری تشکیل یافته‌اند و علاوه بر عصاره قهوه سبز، از افزودنی‌ها و پرکننده‌ها تشکیل یافته‌اند که هر یک از آن‌ها اثرات جانبی فراوانی را به همراه خواهند داشت و نیز مقداری کافئین هم به منظور افزایش اثربخشی به آن افزوده‌اند. پس اگر به دنبال لاغری با یک گیاه کم خطر و طبیعی می‌باشید نمی‌توانید به این مکمل‌ها اعتماد کنید. همان طور که گفته شد قهوه سبز خالص دارای مواد چربی سوز فوق‌العاده نمی‌باشد و شرکت‌های تولیدکننده این مکمل‌ها با افزودن کافئین به آن‌ها، چربی‌سوزی آن‌ها را تضمین می‌کنند و ادعا می‌کنند که مصرف 80- 200 میلی‌گرم از عصاره قهوه سبز که در این قرص‌ها وجود دارد؛ در طی 12 هفته، آن هم در صورت رعایت رژیم غذایی و فعالیت بدنی وزن افراد کاهش می‌یابد.با وجود تمام فواید قهوه سبز بر سلامتی مصرف مقادیر زیادی از آن عوارضی را به همراه دارد. از مهم‌ترین عوارض آن افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌باشد.

 

بنابراین به طور کلی مصرف قهوه سبز نظیر سایر نوشیدنی های دیگر نباید به طور افراطی مصرف گردد زیرا هر ماده ای دارای فواید و مضراتی است .اگر باردار هستید و یا دچار ناراحتی قلبی می باشید و یا اینکه مکمل‌های حاوی روی و آهن مصرف می نمایید ، طرز مصرف قهوه سبز باید به این گونه باشد که با دو ساعت فاصله مصرف گردد ، زیرا قهوه سبز از جذب روی و آهن جلوگیری می‌کند.